Agrockathon

To Agrockathon θα διεξαθχεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 5-7 Ιουνίου 2015. Το agrockathon (αγκρόκαθον) προέρχεται από τα agriculture και hackathon και από όσα γνωρίζουμε σήμερα είναι το πρώτο αγροτικό hackathon που έχει οργανωθεί στο Ηράκλειο, πιθανότατα και σε όλη την Ελλάδα. (τί είναι hackathon;)

Η ιδέα πίσω από Agrockathon

Αυτό που έχουμε δει είναι ότι η τεχνολογία της πληροφορικής έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό της στόχο. Αυτός κατά τη γνώμη μας είναι να λειτουργήσει σαν εργαλείο για να διευκολύνει τις δραστηριότητες της καθημερινότητας μας.

Παρόλα αυτά όμως διαπιστώσαμε πως η τεχνολογία εξακολουθεί να μην είναι προσιτή τόσο λόγω διαθεσιμότητας όσο και λόγω κόστους. Πολλές φορές παρατηρούμε ότι οι τεχνολογικές λύσεις δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν τόσο καλά στις ανάγκες του κοινού για το οποίο προορίζονται. Είναι σε ένα βαθμό φυσικό μια εταιρία να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των πιθανών πελατών, ειδικά στην Ευρώπη που σε κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα αλλάζει κανείς κουλτούρα, κλίμα, γλώσσα και συνήθειες.

Κατά τη γνώμη μας όμως υπάρχει ακόμα ένας λόγος. Οι ομάδες των ανθρώπων που προσπαθούν να καταλάβουν την ανάγκη ενός επαγγελματία τις πιο πολλές φορές δεν έχουν ασκήσει ποτέ το επάγγελμα το οποίο μελετούν. Από την άλλη μεριά βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι σε πολλούς τομείς οι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι μπορούν να ζητήσουν από την πληροφορική.

Η ιδέα μας είναι να φέρουμε σε επαφή επαγγελματίες του αγροτικού τομέα και τεχνολόγους της πληροφορικής ώστε να γίνει αυτή η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με επιθυμητό αποτέλεσμα να παραχθούν πρωτότυπα προϊόντα βασισμένα σε κοινές ιδέες οι οποίες απαντούν σε πραγματικά προβλήματα.

Ψάχνουμε...

Τέσσερις ομάδες από 6 έως 8 άτομα οι οποίες θα αποτελούνται από όλες τις παρακάτω ειδικότητες.

 • Καλλιεργητές
 • Ελαιοπαραγωγούς
 • Αμπελουργούς
 • Κτηνοτρόφους
 • Μελισσοκόμους
 • Επαγγελματίες γεωπόνους
 • Καθηγητές γεωπονίας
 • Φοιτητές από γεωπονικές σχολές
 • Επαγγελματίες της πληροφορικής
 • Μηχανικούς υπολογιστών
 • Kαθηγητές πληροφορικής
 • Φοιτητές πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών σχολών
 • Σχεδιαστές
 • Γραφίστες
 • Αρχιτέκτονες
 • Τεχνίτες (Ξυλουργός, Μεταλλουργός).

Οι συμμετέχοντες για τρεις ημέρες (Παρασκευή μέχρι Κυριακή) θα ανταλλάξουν ιδέες, θα τις αξιολογήσουν και κατόπιν να χωριστούν σε ομάδες για να δημιουργήσουν λειτουργικές συσκευές ή συστήματα. Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Οι στόχοι

Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι οι ομάδες να δημιουργήσουν συσκευές και συστήματα για θα δείξουν την βασική λειτουργία της τεχνολογικής λύσης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός τελικού προϊόντος σε δεύτερο χρόνο.

Κάποια παραδείγματα:

 1. Επιτήρηση της αγροτικής/κτηνοτροφικής παραγωγής (π.χ. τηλε-επιτήρηση θέσης και κατάστασης ενός κοπαδιού)
 2. Εκσυγχρονισμός συσκευών χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο (π.χ. τηλεχειριζόμενο σύστημα άρδευσης).
 3. Συσκευές που θα καταγράφουν τις συνθήκες κατά την μεταφορά των προϊόντων (π.χ. αν η θερμοκρασία είναι σταθερή σε ένα ψυγείο που μεταφέρει κρέας ή λαχανικά)
 4. Συσκευές που θα δίνουν στοιχεία σε ένα μελισσοκόμο (π.χ. πόσο μέλι υπάρχει στην κυψέλη ανα πάσα στιγμή)
 5. Πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών για καλύτερο συντονισμό της παραγωγής και διανομής (π.χ. ποια αγροτικά προϊόντα παράγονται στο νομό τον συγκεκριμένο χρόνο).

Επίσης επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μετά το agrockathon ένα σύνολο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με στόχο την υιοθέτηση και την υλοποίηση των ιδεών σε προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία startup ή μέσω εταιριών που θα έχουν το ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην αγροτική τεχνολογία.

Ανοιχτό λογισμικό

Το Agrockathon είναι υποστηρικτής του ανοιχτού λογισμικού. Η επιθυμία μας είναι η δουλειά που θα γίνει να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας ώστε να μπορέσουν όσοι ενδιαφέρονται να την εξελίξουν ή να τη χρησιμοποιήσουν.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις ομάδες να διατηρήσουν την πνευματική ιδιοκτησία της δουλειάς τους αν το επιθυμούν. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν, οι ομάδες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το αν θα δημοσιεύσουν τη δουλειά τους ή όχι.

Η άποψη μας είναι ότι το ανοιχτό λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την πληροφορική. Για αυτό το λόγο αποφασίζουμε να δίνουμε πρόσβαση στον κώδικα που αναπτύσουμε. Στην περίπτωση της ιστοσελίδας μας για παράδειγμα ο κώδικας μπορεί να βρεθεί εδώ. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε αρκεί να αναφέρετε ότι το Agrokathon είναι η αρχική του προέλευση.

Πότε

4 Ιουν 2015 έως 5 Ιουν 2015