Εκδήλωση «Ελεύθερο Λογισμικό και μια ελεύθερη ψηφιακή Κοινωνία»

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοινώνει τη διοργάνωση εκδήλωσης την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, και ώρα 16.00, στην αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο: «Ελεύθερο Λογισμικό και μια ελεύθερη ψηφιακή Κοινωνία» με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Richard M. Stallman που θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην πόλη μας

Ο Dr Richard Stallman είναι επιφανής και διεθνούς φήμης επιστήμονας και προγραμματιστής, ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, του λειτουργικού συστήματος GNU. Δημιούργησε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και την Ένωση για την Ελευθερία του Προγραμματισμού. Εξέδωσε το GNU manifesto που περιλαμβάνει τις βασικές ελευθερίες που πρέπει να απολαμβάνουν οι χρήστες λογισμικού, όπου και έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια του copyleft σε αντιδιαστολή της έννοιας του copyright. Ο Richard Stallman, ακτιβιστής του ελεύθερου λογισμικού,  χαρακτηριζόμενος από πολλούς ως «θρύλος» στην παγκόσμια κοινότητα λογισμικού, έχει συνεισφέρει στην τεχνολογική ανάπτυξη του διαδικτύου και στη δημιουργία κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού. Αγωνίζεται για την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στη γνώση και την πληροφορία, με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η εκδήλωση θα αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων αλλά και ανάδειξη της αξίας και σημασίας της ελευθερίας και των δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο. Θα υπογραμμιστεί  η συμβολή της ενσωμάτωσης ελεύθερου λογισμικού σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας ως και ο ρόλος του στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό. Απευθύνεται σε απλούς πολίτες, σε κοινότητες προγραμματιστών, σε ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα.  

Χορηγός επικοινωνίας: StartupGreece

Πότε

22 Μάιος 2015