Η ιδέα έγινε πράξη

Λίγους μήνες πριν, ο Υπουργός είχε μια ιδέα: "γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό εργαλείο που να πληροφορεί ολοκληρωμένα τους νέους, να μας κρατά σε διάδραση μαζί τους, να φέρνει κοντά ιδέες και προσωπικές ιστορίες και τελικά εμπνέει να τη νέα γενιά να δει διαφορετικά το "επιχειρείν"; Η ιδέα ήταν έτοιμη. Η πραγματικότητα όμως δεν ήταν έτοιμη να την υποδεχθεί τόσο εύκολα.

Αν κάποιος πολίτης, νέος και μη, ήθελε να ενημερωθεί υπεύθυνα για χρηματοδοτικά προγράμματα, ενισχύσεις, κίνητρα, διαδικασίες κλπ. για να "στήσει" μια επιχείρηση, έπρεπε να έχει υπομονή. Δεκάδες παρεμφερείς ιστοσελίδες, αντιφατικές πληροφορίες, μη φιλική "ξύλινη" γλώσσα, περιορισμένη διαδραστικότητα και πλήρης απουσία της "κοινότητας" συνέθεταν ένα άλυτο παζλ. Η συγκυρία δύσκολη, οι επιφυλάξεις πολλές. Οι επιθυμητές προδιαγραφές και το τεχνικό σκέλος έδειχναν αδύνατον να επιτευχθούν μέσα σε λίγους μήνες. Το "δεν γίνεται" έδειχνε τα δόντια του για άλλη μια φορά.

Η ιδέα ήθελε βελτίωση, σχεδιασμό, ανθρώπους, συνεργασία. Έπρεπε να περάσει στην πράξη και να εμπνεύσει. Πέρασε μέσα από ένα δημιουργικό session με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό, online και offline συζητήσεις με νέους, με καινοτόμους επιχειρηματίες, από δεκάδες workshops σε αίθουσες εντός και εκτός υπουργείου. Πέρασε μέσα από τον αγώνα των υπηρεσιών, προϊσταμένων και υπαλλήλων, ανθρώπων που πιστεύουν σε μια δημόσια διοίκηση που λογοδοτεί, απαντά, πληροφορεί. Πέρασε μέσα από τη συνεργασία φορέων και μονάδων που είχαν συσσωρεύσει τεράστια αποθέματα γνώσης και πληροφορίας, αλλά δεν είχαν τα μέσα, ούτε την ενθάρρυνση να την μετατρέψουν σε πραγματικό δημόσιο αγαθό.

Η ιδέα εξελίχθηκε. Η πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, έφερε την ανάγκη για δικτύωση. Η ανάγκη για δικτύωση έφερε την ανάγκη για έμπνευση και κινητοποίηση, τις προσωπικές ιστορίες, την επιτυχία και την αποτυχία, τη συμμετοχή και άλλων φορέων και άλλων ανθρώπων. Γιατί να μην δώσουμε στην πλατφόρμα κινηματικά χαρακτηριστικά; Γιατί να μην γίνει η πλατφόρμα ενός εθνικού καλέσματος για κινητοποίηση και συνεργασία, ώστε οι νέοι, η γενιά μας, να βρει χρήματα, κίνητρα, έμπνευση, ανθρώπους να ξεκινήσει έστω και μια μικρή, ατομική επιχείρηση;

Κάπως έτσι φτάσαμε στο StartUp Greece, για να "βαλουμε μπροστά" το όραμά μας να "ταράξουμε" τα λιμνάζοντα ύδατα της μεμψιμοιρίας και της εσωστρέφειας. Υπάρχουν χιλιάδες δημιουργικοί άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν το βάζουν κάτω, "ματώνουν" για την ιδέα τους, ρισκάρουν, συνεργάζονται, επενδύουν στη γνώση, στη γη, στον πολιτισμό, στο κλίμα, στις νέες τεχνολογίες. Υπάρχει μια Ελλάδα που δεν ζει με τα εξώφυλλα των εφημερίδων, αλλά δημιουργεί, εργάζεται και είναι εδώ για να εμπνεύσει. Η πλατφόρμα που σας παραδίδουμε σήμερα φτιάχτηκε από μια ομάδα τέτοιων ανθρώπων. Δεν θέλουμε απλά να την προβάλουμε, αυτήν την "Άλλη Ελλάδα". Θέλουμε να της δώσουμε άλλο ένα εργαλείο να πει την ιστορία της.

Με το StartUp Greece κάνουμε ένα πείραμα αξιοπιστίας. Θέλουμε να μετρήσουμε τη συνέπειά μας, τις δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης να απαντά, να λογοδοτεί, να πληροφορεί υπεύθυνα, να γίνεται μια "ανθρωπογέφυρα" συνεργασιών. Δεκάδες άνθρωποι συνεργάστηκαν για μερόνυχτα, αποδεικνύοντας ότι η κυβερνητική καινοτομία είναι υπόθεση ανθρώπων, συνεργασίας, αλληλεγγύης και πίστης, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, αλλά εξελίσσεται και διευρύνεται. Φιλοδοξούμε να εντάξουμε περισσότερους φορείς στην προσπάθεια, ώστε η πλατφόρμα να αγκαλιάσει το 100% της δημόσιας πληροφορίας και να γίνει το κεντρικό σημείο αναφοράς για το επιχειρείν, να αποκτήσει αυτόνομη δυναμική και να γίνει κτήμα όλων.

Ξεκινάμε την προσπάθεια όλοι μαζί, επενδύοντας στη στήριξή σας, στις συμβουλές και στις προτάσεις σας. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θέλουμε τη συμβολή σας, να γίνετε μέλη στην ιστοσελίδα, κήρυκες της νέας προσπάθειας, να μας τιμήσετε και να μας υποδείξετε πως θα γίνουμε καλύτεροι, με ποιούς άλλους φορείς, ενώσεις ή ανθρώπους μπορούμε να συνεργαστούμε, πως η σελίδα θα γίνει περισσότερο χρηστική, διαδραστική, ωφέλιμη για τον πολίτη, το νέο, τον επιχειρηματία.

Επικοινωνείστε μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ http://www.startupgreece.gov.gr/el/contact

Let's StartUp Greece λοιπόν!

-- Ομάδα StartupGreece

Business Sector